:: CORVINUS MAGYAR OSZTRÁK BARÁTI KÖR ::
[::....menü....::]
ismertető>>
programok>>
beszámolók 2016>>
beszámolók 2015>>
beszámolók 2014>>
beszámolók 2013>>
beszámolók 2012>>
beszámolók 2011>>
beszámolók 2010>>
beszámolók 2009>>
beszámolók 2008>>
beszámolók 2007>>
beszámolók 2006>>
2005-ös beszámolók>>
elérhetőség>>

2005. december 17. Kirándulás Sankt Florian- Steyr –Christkindlbe

Havas, hideg, szeles időben indultunk ez évi utolsó buszos kirándulásunkra. Útközben többször áthaladtunk hózáporos területeken. Utunk első állomása Sankt Florian volt, ahol helyi vezetővel megnéztük az ágoston rendi kolostort, mely Felső-Ausztria legnagyobb, és legismertebb barokk kolostora. Létesítése a karoling időbe nyúlik vissza (1071). A legenda szerint a templom Szent Flórián sírjára épült. Szent Flórián római tisztviselő volt, aki áttért a keresztény vallásra, és mártírhalált halt. Ő a tűzoltók védőszentje.

A kolostort 1686-1708.-ig Antonio Carlone barokk stílusban újjáépíti. Carlone halála után az ő elképzelései szerint folytatták a munkálatokat. Ekkor alakították ki a márványtermet, a déli traktust és a három kaput.

Csoportunk a márványteremben.
Belső folyosó freskóval.
A freskók Bartolomeo Altomontétől származnak. A könyvtárat 1744-ben alapították, 150ezer kötetet tartalmaz.

Csoportunk a könyvtárban.
A könyvtár.
Anton Bruckner a 1848-1855-ig itt dolgozott. Itt is temették el. A bazilika híres orgonájáról is, ismert, melyet Bruckner orgonának neveznek.

Anton Bruckner sírja a kriptában.
Utunk innen Steyr városába vezetett, mely Ausztria egyik legfontosabb ipari települése. Kedvező földrajzi fekvése évszázadok óta meghatározta vasipari és kereskedelmi jellegét. Emellett belvárosa műemlékekben gazdag, főtere két oldalán árkádos gótikus és reneszánsz házak sorakoznak művészi homlokzatokkal és értékes cégérekkel. Tele van a város romantikus, keskeny utcácskákkal.

A Stadtplatz.
Karácsonyi hangulat.
Megcsodáltuk a belváros nevezetességeit, a Steyr és az Enns összefolyását, majd forralt bort kortyolgatva elvegyültünk a karácsonyi vásár forgatagában.

Kirándulásunk befejezéseként a karácsonyi postahivataláról híres Christkindlbe látogattunk. Megnéztük a templomot, majd képeslapokat adtunk fel karácsonyi bélyegzővel. Élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Távolban Christkindl temploma.

2005. december 10. Évzáró ebéd

December 10.-én tartottuk évzáró ebédünket a Szélmalom vendéglőben. Korsch Lászlóné, Ildikó köszöntötte a megjelenteket, majd Fodor Gábor és tanítványai zenés műsorral kedveskedtek a Corvinus Kör tagjainak. Az ismert karácsonyi dalokat együtt dúdoltuk a zenészekkel. A zeneszámok között Hanzséros Teréz szavalatait hallgattuk meg.

Korsch Lászlóné köszöntőt mond.
Fodor Gábor és tanítványai
Hanzséros Teréz
Horváth Imréné átveszi a könyvet.
A hangulatos, szép műsor után Korschné Ildikó a Corvinus Kör titkára Grabner József dedikált albumát nyújtotta át három tagtársunknak: Sógor Jánosnak a szervező munkájáért, Horváth Imrénének az összejövetelekre, kirándulásokra hozott finom süteményeiért, Nemesné Farkas Annának pedig a beszámolók írásáért.Ezután mindenki rendelt magának valami finomat, és a gasztronómiai élvezetekkel foglalkoztunk.

2005. december 7. Mikulás-est az Erhardt pincében

A karácsonyi díszbe öltözött Erhardt étterem és borozó pincéjében gyűltünk össze, hogy az idei év Mikulás estjét megünnepeljük.

Korsch Lászlóné Ildikó, a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör titkára köszöntötte a megjelenteket, majd mint Mikulás kiosztotta a meglepetés csomagokat. Ezután elfogyasztottuk a finom forralt bort és az ízletes vacsorát. Jó hangulatban beszélgetve töltöttük az estét. Mindenki jól érezte magát a hangulatos, nívósan kialakított étteremben.

Készülődik a Mikulás.
Mindenki kap csomagot.
Egy kis beszélgetés.
Ízlik a finom étel.

2005. november 26. Kirándulás Asztalfőre

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Körének 2005. november 26.-i kirándulása a brennbergi erdőben, az 551 m magas Asztalfőre igazi téli kirándulás volt a friss hóval borított szép tájban. Itt határolják egymást Sopron, Szikra, Fraknónádasd és Lakompak. A négy közösség határellenőrző bizottságának urai részére határjáráskor itt terítették meg az asztalt. Ez utal a terület elnevezésére is.

Kis csoportunk számára is kellemes megpihenési lehetőséget adott a későbbiekben e helyen kialakított Urak asztala, melynél a húszas-harmincas években vasárnaponként egy ágfalvi asszony mérte a bort az uraknak és a hölgyeknek. Most mi magunknak terítettünk és fogyasztottuk el hozott ételünket, italunkat nagyon jó hangulatban.

Képek a kirándulásról

2005. november 23. Klubnap Jakabné Tóth Márta előadása

A novemberi klubnapunkon Jakabné Tóth Mártát hallgattuk meg, aki az Öltözködés története címmel tartott előadást. A női és férfi ruházkodás változásait foglalta össze az ókori Egyiptomtól napjainkig. Az öltözetek ismertetése mellett kitért a korra jellemző ruhaanyagok, cipők, frizurák, ékszerek és egyéb kiegészítők változására is. Többek között elmondta, hogy az ókori öltözetek szabás, varrás nélkül készültek. A férfi és női viseletek hasonlóak voltak. Az egyiptomiak erőteljesen festették az arcot, a görögöknél a ruhák dísze a művészien elrendezett redőzet volt, a rómaiak sokat adtak az ápolt bodorított hajra és a diadémekre. A középkorban a bizánciak már szabták, varrták ruháikat, és megváltozott az alapanyag is. Selyem, bársony és brokát anyagokból készítették öltözékeiket, és megjelent a mintázat is. A honfoglalás kori öltözetekben a keleti hatás érvényesült, lovagláshoz alkalmas ruhákat viseltek: elől varrott csizmát, inget, kaftánt, csúcsos süveget, melyet prém, gyöngy díszített.

Jakabné Tóth Márta előadása közben.

A román kor stílusára a zárt öltözet jellemző, a gótikában az alakra igazított ruha. A reneszánszban megjelenik az abroncsos szoknya, a malomkerék gallér, a barokk viselet dísze a csipke zsabó, ill. a bevágott zseb. A magyar barokk viselet a díszmagyar őse. A klasszicizmus az antik világhoz fordul vissza, majd a biedermeier a polgárság divatja. A francia forradalom után elválik a női és férfi öltözetek alapanyaga. A XX. században a ruhák egyszerűsödnek, a 30-as években különleges szabászati megoldásokat alkalmaznak. Ezután az előadó kitért a közelmúlt és napjaink divatjára is. Előadását a modern technikai eszközök alkalmazásával, (laptop, projektor) színesítette.

A hallgatóság.
Köszönjük Jakabné Tóth Mártának a tartalmas előadást.

2005. november 19. Libatoros ebéd

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

Hogy a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjaira ez ne vonatkozzon, libatoros ebéden vettünk részt a balfi Panoráma étteremben. A szép számban megjelent tagság megkóstolta a Márton napi libából készített ízletes finomságokat, sült libacombot, mellet. A finom ételek elfogyasztása közben jó hangulatban beszélgetve múlattuk az időt.

A Panoráma étterem.
Asztaltársaság.
Ez aztán az adag!

2005. november 12. Erdei séta

A Corvinus Kör kis csapatával erdei sétát tettünk az András út, autós pihenő, Károlymagaslat, Dalos hegy útvonalon. Gyönyörködtünk az őszi erdő pompájában. Megpihentünk az autós pihenőben. A Károlymagaslat büféjében elfogyasztott forralt bor felmelegítette elgémberedett ujjainkat. A Dalos hegyen át értünk sétánk végpontjához, a Lővér szállóhoz.

Képek a sétáról

Kis csoportunk az erdőben.

Jól esik a tízórai.

Csoportunk a büfében.

Útban hazafelé.

A Dalos kőnél.

2005. október 23. Rothary jótékonysági séta

A Rothary Klub Sopron 13.-ik alkalommal tartotta hagyományos jótékonysági sétáját, amelyen befolyt összeget ez évben az aradi vértanúk emlékművének felújítására szánják. A ködös idő ellenére szép számú résztvevő gyűlt össze.

A sétán a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjai is részt vettek A Perkovátz-ház elől indultunk dr. Gömöri János régész vezetésével. Útközben megnéztük városunk római kori, ill. középkori emlékeit, és tájékoztatót kaptunk a velük kapcsolatos ismeretekről. A séta végcélja az amfiteátrum volt a Bécsi dombon. Visszafelé a Hűségzászlónál az 1956. október 23.-i forradalomra emlékeztünk. A Perkovátz-ház előtt zsíros kenyér és forralt bor várt bennünket.

Gyülekezés a Perkovátz-ház előtt.

A résztvevők csoportja az Esernyős háznál.

Útban a Bécsi domb felé.

Római oszlop a Bécsi dombon.

Csoportunk a Perkovátz-ház előtt.

2005. október 19. Klubnap Dr. Gömöri János előadása

2005 október 19.–én Dr. Gömöri János régész vezetésével a Corvinus Kör számos tagja megtekintette a Kis-Várkerületen folyó ásatásokat, valamint a belváros jelentősebb római kori emlékeit. Gömöri úr ismertette és tájékoztatott a volt piactéren folyó ásatások eddigi eredményeiről. Feltártak középkori épületmaradványokat, valamint az 1940-es évek elején lebontott vásárcsarnok téglából épített alapfalait. Még nem került napvilágra a Borostyánkő út, mely a Várkerület 19.sz. alatti út folytatása, és vezet a Tűztorony alatt feltárt római városkapuhoz.

Csoportunk a feltárt terület előtt.

Az ásatási terület.

Második állomásunkon az Előkapu védelmi rendszere, a római és középkori városfalak, valamint egykor a falak előtt húzódó vizesárok (Kurze Graben, Lange Graben, Rövid-árok, Hosszú árok) került bemutatásra.

Az Előkapu védelmi rendszere.

A hallgatóság.

Látogatásunk folytatásaként a Tűztorony lábánál levő északi -hatalmas kváderkövekből épült- kapu maradványait tekintettük meg. Látható, hogy a Borostyánkő út szögletes kaputornyok közt haladt, amelyeken ma is jól láthatók a kocsi kerekek számára vésett vájatok. Az északi városkapu két tornya között levő átjáró mindkét végén eredeti helyükön állnak a küszöbkövek és a kapuszárnyak beerősítésére szolgáló csaplyukak. Sétánk utolsó állomásaként Scarbantia Forumát tekintettük meg.Scarbantia Forumának egész pontos helye az 1980-as évekig nem volt ismert, annak ellenére, hogy a Fórum legfontosabb épületét a Kapitóliumot a Városháza építésekor, 1893-94-ben megtalálták. A Fórum további részei 1979-1988 között kerültek feltárásra, 4,2 méter mélységben. Alapterülete 46x45 méter volt. Az értékes leleteken kívül a Fórum déli szegletében 3 lovas szobor talapzata került napvilágra, melyeken valószinű, hogy bronz lovas szobrok álltak, köztük talán Macus Aurelius is. A továbbiakban oltárköveket tekintettünk meg, melyek közül az egyik Mercurius istenségnek, a másik Liber Paternak azaz Bacchusnak állít emléket. A következő épület maradványai Silvanus Augustus temploma lehetett.

A Corvinus Kör köszöni Gömöri János régész úrnak a vezetést.

Erdei séta 2005. augusztus 27. Brennberg-Havas-bérc

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjai e hónapban erdei sétájukat a Brennberg, Havas-bérc, Fehér Dániel-forrás útvonalon tartották.

Gyönyörködtek a kilátásban,és a fák alatt pompázó erdei ciklámenekben, gombát szedtek, megkóstolták az erdei szedret. A túra végén a Kör tagja, Renner Kálmánné meghívta a túrázókat a közelben lévő kertjébe, ahol kellemes környezetben piknikeztek. Gyorsan eltelt az idő, vidám hangulatban indult haza a társaság.

2005. augusztus 7. Ügyelet a kulcsos háznál

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjai tartottak ügyeletet a Soproni Természetbarát Szövetség Tolvajároki kulcsos házánál.

A pihenőház

Baráti beszélgetés közben pohárköszöntők hangzottak el, majd a tábortűz mellett vidám hangulatban töltöttük az időt.

2005. augusztus 6. Kirándulás Andauba és a Fertő part körül

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjai ausztriai kiránduláson vettek részt. Az út első állomása Andau volt, ahol az osztrák-magyar államhatárnál levő hídat, valamint az azzal határos emlékhelyet látogattuk meg.

A Fertő körül vezetett tovább az út. Purbachban városnézés következett, felkerestük a „purbachi törököt”, majd a híres pincesort. Egy hangulatos borozóban elfogyasztottunk egy pohár bort.

Következő állomásunk a „gólyák és a nemes borok” városa, Ruszt volt, ahol megcsodáltuk a történelmi városközpontot, a műemlék templomokat, mint pl.a Halásztemplomot, mely a 11. századból való. Élményekben gazdagodva, tartalmas kirándulás után utaztunk haza.

2005. július 16. Kirándulás az Ötschertalba

A Corvinus Kör tagjai Alsó-Ausztriába kirándultak, és a számos osztrák naturpark közül e napon az Ötschergrábent keresték fel. Ez az 17000 ha nagyságú természetvédelmi terület a természetkedvelőknek óriási élményt nyújt meredek szikla csúcsaival, a mélyben tajtékzó kristálytiszta vizű folyóival, és pompás alpesi növényeivel, vízeséseivel, mint például a Lassing vízesés, melyet mi is láthattunk, az Ötschertal nevű szurdokvölgyön végig haladva. A természet szépségeit a sziklahasadékban kialakított ösvényeken, hidakon, lépcsőkön járva csodálhattuk meg. Az induláskor csepergő eső szerencsére hamarosan elállt, és kellemes, szép időben folytathattuk utunkat. A túra végére kellemesen elfáradtunk. Hazafelé Máriazell zarándok templomát, és a városközpontot néztük meg.

2005. július 23. Hajózás a Fertő tón

A Corvinus Kör tagjainak egy csoportja hajózáson vett részt a Fertő tavon. A hajóút alatt ismertetőt hallottunk a tóról, mely az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes tava. A vízmélysége állandóan változik, de átlagosan az egy métert sem éri el. Többször is kiszáradt már a tó, legutóbb 1867-1871 között. Partján nádasokat találunk, mely gazdag madárvilággal rendelkezik. Ismertették a tóhoz fűződő hagyományokat is, mint pl. a legendás víziember, Hany Istók történetét.

A hajóút után a mólón gyönyörködtünk a tóban, majd az e napon megrendezett Mörbisch-Fertőrákos közötti tó átúszás célba érkezőit vártuk. A 4,2 km-es úszás megtevői között volt a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör elnöke, Krisch Aladár is, akit Korsch Lászlóné titkár nádból és virágokból font koszorúval, és egy oklevéllel köszöntött a kör tagjai nevében.

Kirándulás Mayerling, Heiligenkreuz, Baden útvonalon
2005. június 18.-án

Kirándulásunk első állomása Mayerling volt, mely az Osztrák-Magyar Monarchia történelmében jelentős hírnévre tett szert. A múlt században csupán az erdők sűrűjében eldugott kis vadászház és pár csatlakozó épület volt itt. Ezek egyikében lőtte agyon 1899-ben Rudolf trónörökös a fiatal Vetsera Mária bárónőt, s lett ő maga is öngyilkos. A kettős tragédia helyén ma kolostor található, a tetthely színhelyére Ferenc József egy neogótikus templomot, melléje kis kápolnát építtetett. A sekrestye melletti különszobákban néhány egykori bútordarab, festmény látható. Ezután felkerestük a temetőben Vetsera Mária sírját.

Ezután Heiligenkreuz nevezetességeinek megtekintése következett. Itt áll Ausztria legrégibb cisztercita temploma és kolostora. Babenbergi Szt. Lipót őrgróf alapította 1135-ben. Az óratorony alatt belépve az apátság zárt udvarába, meglepő a finom barokk formák közül kiemelkedő román stílusú templom homlokzata. A kolostorudvarban találjuk a Szentháromság-szobrot, és a Szt. József szobrot. A templom megtekintése után a szerzetesek temetőjét kerestük fel. Utunk innen Badenbe vezetett. Baden világhírű gyógyfürdő és üdülőhely. Gyógyvizeit már a rómaiak is ismerték. Gyalogos sétánkat az óvárosban kezdtük. Megtekintettük a színház épületét, a városházát, az 1714-ben állított Szentháromság-szobrot, Beethoven házát, amit "a kilencedik szimfónia házának" is hívnak.
Az óváros sétáló utcájában polgárházakat, hangulatos kis boltokat, vendéglőket láttunk. A város igazi nevezetessége azonban a fürdőtelep, melynek központja a Kurpark. A fürdőpark fölött magasodik a 326 m-es Kálvária-domb, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Megcsodáltuk a virágokkal gazdagon díszített parkot, a szobrokat, a kaktuszokat és a virágórát is. Ezután a Kaszinó megtekintése következett. A Rózsakert illatos rózsacsodái mindnyájunkat elbűvölték. Gyönyörködtünk a szebbnél-szebb virágokban, melyek teljes pompájukban tobzódtak Élményekben gazdagodva, szép, tartalmas nap után indultunk haza.

Képek a kirándulásról.

Sarkady Sándor előadása

2005. május 18.-án tartotta klubnapját a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör, melyen Sarkady Sándor főiskolai adjunktus, költő tartott előadást: A mai soproni irodalmi élet címmel. Az előadás előtt Sógor János köszöntötte Sarkady Sándort 70.-ik születésnapja alkalmából.

Önéletrajzi visszaemlékezéssel kezdte előadását. Beszélt irodalmi élményeiről, majd elmondta, hogyan került Sopronba. Ezután ismertette a soproni irodalmi élet történetét a kezdetektől napjainkig Kovács József László: A Soproni Parnasszus című műve alapján. 1977-ben Sopron szabad királyi várossá való nyilvánítása 700. évfordulójának alkalmából létrehozták a Soproni Írók Antológiáját. A Soproni Írók Antológiájában három nemzedék mutatkozhatott be egyszerre, a régi frankenburgisták, az induló derékhad és az egészen fiatalok, a Soproni Muvészeti Kollégium tagjai. Sarkady Sándor ismertette, kik tartoznak e három nemzedékhez, és szólt legjelentősebb műveikről is. Beszélt a Sopronban megjelenő irodalmi folyóiratokról, mint a Várhely, vagy a Soproni Füzetek című kiadványról. Végül az utánpótlásról, a tehetséges fiatalokról emlékezett meg. Az előadás után hagyományosan a névnapjukat ünneplőket köszöntöttük.
Budapesti kirándulás: 2005 április 16.

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör tagjai 2005. április 16-án Budapestre kirándultak. A kirándulás célja az Operaház megtekintése volt. Délelőtt idegenvezető vezetésével felkerestük a Hősök terét. A teret két reprezentatív épület keretezi: A Szépművészeti Múzeum, és a Műcsarnok épülete. A tér meghatározója Milleniumi emlékmű a hét vezér és királyaink szobrával. A szoboregyüttes a magyar honfoglalás ezredik évfordulójának állít emléket.
Csoportunk a hősök terén
A Milleniumi emlékműnél
Útunk innen a Vajdahunyad várba vezetett. A városligeti Széchenyi-szigeten fölépített Történelmi Épületcsoport leghangsúlyosabb eleme az erdélyi Vajdahunyad vára tornyának másolata volt. Erről kapta az épület a ma is közismert Vajdahunyadvár nevet. Az eredeti lovagterem másolatában - ahová pompás díszlépcsőn juthat fel a látogató - ma Mezőgazdasági Múzeum kiállításai láthatók.
Útban a Vajdahunyadvár felé
Megcsodáltuk a szép épületeket
Az Operaház megtekintésére délután került sor. Az egyszerű, világos tagolású épület négy, egymástól élesen elkülöníthető részre osztható: a fogadótérre, nézőtérre, színpadtérre és üzemi részre. Az épület gazdag díszítése hangsúlyozza reprezentatív funkcióját: márványból készült az előcsarnok és a lépcsőház, márványlapokkal burkoltak a falak, a szalonok padlója intarziás, a falakon selyemtapéták, a nézőtér aranyvörösben ragyog, a mennyezeteket és oldalfalakat művészi falfestések és freskók díszítik. Az Operaház falfestményeinek zömét Lotz Károly, Székely Bertalan és Than Mór készítette. A mészkőből faragott főhomlokzatnál a sarkokat Stróbl Alajos két hatalmas márványszfinxe díszíti, és szintén az ő munkája a bejárat melletti fülkékben látható két portrészobor: Erkel Ferenc és Liszt Ferenc. A büfé ablakai előtti fülkékben a négy múzsa, a felső teraszon tizenhat zeneszerző szobra áll. A díszlépcső az Operaház egyik legszebb része. Az aranykazettás tükörmennyezeten Than Mór kilenc téglalap alakú festménye a Zene ébredését és diadalát ábrázolja. A nézőtér háromemeletes, patkó alakú. A mennyezetfreskót Lotz Károly készítette. A színpaddal szemben található a két emeletet átfogó királyi díszpáholy.
Gyülekezés az Operaház előtt
Csoportkép
Ezután a Bazilika és a Duna korzó megnézése következett. A Szent István-bazilika Budapest legnagyobb, az ország rangban második temploma. Hild József, Ybl Miklós,majd Kauser József építette neoreneszánsz és klasszicista stílusban. Itt őrzik István király jobbját. Belső tere is gazdag képzőművészeti alkotásokban.Híres magyar festők, szobrászok - Than Mór, Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Stróbl Alajos, Fadrusz János, Pátzay Pál, Ferenczy Béni - mozaikjai, festményei, szobrai díszítik. A templom védőszentjének, István királynak két, Stróbl Alajos által készített szobrát az előcsarnokból nyíló kapu felett és a főoltáron helyezték el

Élményekben gazdagodva értünk haza

2005. március 23. Klubnap

Március 23.-án tartotta a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör klubnapját, melyen ifj. Sarkady Sándor történész tartott előadást: Légiharcok és légiesemények 1944-45-ben Sopron vármegyében címmel. Főként a városunk környékén történt légieseményeket, géplezuhanásokat, illetve a Sopront ért amerikai bombatámadásokat mutatta be időrendi sorrendben. Ismertette a város 1944. december 6.-i, 18.-i és 19.-i bombázását, és az okozott kárt emberi életekben és épületekben. Valamennyi bombázás célpontja a két pályaudvar volt, hogy megakadályozzák a frontnak szánt utánpótlás célba jutását. A december 6.-i kíméletlen légitámadás sok emberéletet is követelt, míg a 18.-i a Lővéreket tette tönkre. Az 1945. március 4.-i bombázás volt a legsúlyosabb amerikai légitámadás a város ellen, szovjet kérésre, mivel támadó erőiket a Kisalföld térségében német és magyar erők feltartóztatták. Elmondta, hogy kutatásainak eredményei nem teljesek, mivel a dokumentumok vagy elpusztultak, vagy lappanganak valahol. Beszélt arról is, hogy vármegyénk emberséges volt a lelőtt katonákhoz, néhány anekdotát is elmesélt ezzel kapcsolatban. Ezután hozzászólások következtek. A hallgatóság egy része átélője volt az eseményeknek, de a többiek is hallottak róla családtagjaik visszaemlékezéséből. Az érdekes előadás után e havi névnaposainkat köszöntöttük.

Korsch Lászlóné köszönti az előadót.
ifj. Sarkady Sándor előadása közben
A hallgatóság
Névnapi köszöntő
Dr. Metzl Jánosra emlékeztünk. 2005. március 12.

A kegyelet virágaival, mécsesgyújtással és tisztelettel emlékezett meg a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör kis csoportja dr. Metzl János nyugalmazott főorvosról, a Corvinus Kör volt elnökéről, Pro Urbe díjasról, a Soproni Városszépítő Egyesület volt elnökéről halálának második évfordulóján. A jelenlévők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt feleségéről, Ildikóról is.
Korsch Lászlóné a megemlékező szavakat mondja.
Sógor János elhelyezi az emlékezés virágait.
Mécsesgyújtás
A megemlékezők
Megemlékezők csoportja
A Metzl házaspár sírja
2005. évi közgyűlés

2005. február 16-án tartotta a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör éves közgyűlését a tagság nagyszámú megjelenésével. Keresztény Richárd ismertette a napirendi pontokat. A megjelentek egy perces néma felállással emlékeztek meg a napokban elhunyt dr.Metzl Jánosnéról. Krisch Aladár elnök bemutatta az új tagokat. 16 fővel szaporodott a Corvinus Kör létszáma, majd az elnök beszámolója következett az elmúlt évről. Ezután a pénzügyi beszámoló hangzott el, melyet a tagság egyhangúan elfogadott.A 2005-ös évre tervezett programok ismertetése, és Korsch Lászlóné titkár közérdekű bejelentései után S. Kárpáti György: 125 éves a GySEV című filmjét vetítették le.

Keresztény Richárd.

Klubnap 2005. február 9.

Andrássy Péter tanár tartott diavetítéssel egybekötött előadást február 9-én, szerdán a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör klubnapján az alpesi növényvilágról.

A szép számban megjelent érdeklődő előtt feltárult a Schneeberg, Rax és Hohe Wand vidéke, és az ott honos növények. Az előadó ismertette a különböző magassági szintek jellemző virágos és virágtalan növényeit. Kitért arra is, hogy ezek közül néhány Sopron környékén is megtalálható, pl. a szívlevelű gubóvirág, melyet Csapody Vera akvarellben is megörökített, vagy a fekete hunyor. Különböző növénynemzetségek egyedeit szemlélhettük meg a képeken. Láttunk felvételeket állatokról is, így pl. a sakktábla lepke, az alpesi szalamandra és a mormota fotóit. Gyönyörködtünk a szép felvételekben, és ismeretekben gazdagodtunk.

Klubnap, 2005. január 19.

Czuczorné dr Miletits Judit tartott diavetítéssel egybekötött előadást január 19.-én, szerdán a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör klubnapján. A téma az 1993-as kambodzsai útja volt. Nagy érdeklődés kísérte a bemutatót.

Előadásában elmondta, hogy útjuk fő célja a híres romváros, Angkor megtekintése volt. A fővárosból, Phnom Penhből egy helyi járatú kis repülőgéppel jutottak a Kambodzsa észak-nyugati részén fekvő városba. Angkor a 13.sz.-ig vallási központ volt, hanyatlása után benőtte az őserdő. 1990-ben indultak meg a helyreállítási munkák, és az épületek feltárása. Angkorban számos templom, kapu, szobor található. Az épületek vakolat nélküli kövekből készültek, melyeket gazdagon díszítettek szobrokkal. Judit felhívta a figyelmünket az épületek falán sok-sok méteren át futó aprólékosan kidolgozott domborművekre, és az arc ábrázolásokra. Néhány képen látható volt, ahogy a gyökerek behálózták az épületeket. A hallgatóság ismertekben gazdagodva köszönte meg az előadást, majd a január hónapban névnapjukat ünneplőket köszöntöttük.