:: CORVINUS MAGYAR OSZTRÁK BARÁTI KÖR ::
[::....menü....::]
ismertető>>
programok>>
beszámolók 2016>>
beszámolók 2015>>
beszámolók 2014>>
beszámolók 2013>>
beszámolók 2012>>
beszámolók 2011>>
beszámolók 2010>>
beszámolók 2009>>
beszámolók 2008>>
beszámolók 2007>>
beszámolók 2006>>
beszámolók 2005>>
elérhetőség>>

2011. december 17. Záróebéd a Szélmalom étteremben

„Itt van a szép, víg karácsony, élünk dión, friss kalácson: mennyi finom csemege!” / Dsida J./

Igen, újra itt van! Mi újra itt ülünk a szépen feldíszített étteremben, ünnepi öltözetben, és hallgatjuk a gyönyörű muzsikát, a szívhez szóló verseket. Ismert, és szeretett előadók jöttek el hozzánk, mint Fodor Gábor fuvola,- Halmos Erika zongoraművészek, Hanzséros Terézia előadóművész. Köszönjük a kellemes perceket! Titkárunk Ildikó virággal, ajándékkal köszönte meg a művészek munkáját. Hagyományokhoz híven az idén is kaptak ajándékot azok a klubtársak, akik segítették a Kör munkáját. Mi egy szép szobanövénnyel köszöntük meg Korschné Ildikónak a Corvinus Kör vezetését. Az ünnepi pillanatok után már kötetlenül, zajosabban folytattuk a napot, vártuk a finomnak ígérkező ebédet, amit gyorsan meg is kaptunk, és nem is csalódtunk. Ebéd után többen egyik asztaltól a másikig járva beszélgettek, kellemes ünnepet kívántak egymásnak.

Mikulás ünnepség a Juventus étteremben 2011. december 7.

Több mint félszáz nem éppen gyermekkorú klubtag várakozás teli zsongásában egyszer csak felharsant egy Krampuszka hangja: "hihihí, rossz voltál, nesze, nesze"! Ágak voltak a kezében, amivel sorra végigcsapkodott bennünket. Naaagyon megijedtünk!!! Szerencsére megérkezett a kedves Mikulás bácsi biztató mosolyával, puttonyával, és mi máris énekeltük a "Hull a pelyhes" című dalt. Őszintén be kell vallanunk, nem dicsért meg bennünket, mert még mindig kevesen "tapossuk a leveleket"! Azért mégis kaptunk egy kis csomagocskát tőle, mi meg kértük, jövőre is keressen fel minket. Jókedvvel, mosolyogva vártuk, hogy az asztalra kerüljön a megrendelt vacsoránk. Finomat készítettek nekünk, gyorsan eltüntettük a pocakunkban, beszélgettünk, iszogattunk. Az idő csak úgy repült, legközelebb az évadzárón találkozunk.

2011. november 23. Klubdélután: vetítés az éves túrák, és kirándulások anyagából, valamint Renner Kálmánné előadása Sopronbánfalva történelméről

Alig volt egy pici szabad hely a később jövőknek, olyan sokan gyűltünk össze erre a délutánra. Szívesen nézzük a képeket, videókat a velünk történtekről, kommentáltuk az átélt eseményeket, kalandokat. Köszönet az anyag készítőinek. Bánfalváról szóló előadás még azokat is lázba hozta, akik ott laknak, annyi izgalmas, érdekes dologról szólt. Mária nagyon alaposan felkészült egy győztes pályázati anyagból, amit még a XX. sz. első harmadában írtak meg Rozsonnai Károly evangélikus és Sümegi József katolikus papok. Szó volt benne földrajzi, időjárási, növényzeti megfigyelésekről, a falu történelméről, adófizetésről, szüretről, a Pálos rend megalakulásáról, stb. Titkárunk virággal köszönte meg Máriának az előadást, és egyben meghívta a jelenlévőket a névnaposok köszöntésére.

2011. november 12. Libatoros ebéd Balfon

Gá, gá , gá, gyalog megyünk világgá! Hát majdnem mi is gyalog mentünk, ha nem is világgá, csak Balfra! Ugyan is az értünk induló külön autóbusz útközben lerobbant. Jaj, jaj, jaj, hogy legyen! Többféle megoldással, kocsival, vidéki járattal, a 14-essel, előbb vagy utóbb, inkább utóbb, legalább is 12 óra helyett, 13 órára az utolsó csoport is megérkezett. A hosszú levegőzéstől még éhesebben, kértük a libaétkeket, mint máskor. Nem kegyelmeztünk se a combjának, se a mellének, májának, nyakának, egyetlen porcikájának sem. Mikor már csak az üres tányérok, poharak voltak előttünk, akkor már nem bántuk a kalandosabb kiérkezést! Ebéd után a helyi járat indulásáig kicsit sétáltunk a novemberi napsütésben. Milyen szerencse, hogy Márton püspök éppen a libák közzé bújt el!

2011. okt 29 Tiszteletadás a Sopronbánfalvi Hősi temetőben

Halottak napja közeledtével, hagyományainkhoz híven a Corvinus kör képviseletében meglátogattuk a katonai emlékhelyeket a Hősi temetőben. Az I. világháborús emlékműnél kezdtük az emlékezést. Mécseseket gyújtottunk, egyik tagtársunk emlékező verset olvasott fel.

"Jöhet már száz vezér, kezed már nem emel többé sipkádhoz,
Szólhat a trombita, lábad nem mozdul több rohamra."…

(Sárközi György: A halott katona)

Végig sétáltunk a katonasírok százai között, mécseseket gyújtottunk a II. világháborúban elhunytak emlékére állított kereszt lábánál. Ez alatt besötétedett, és az égő emléklángok fényében elmerülve, elhagytuk a temetőt.

2011. október 23.Rotary séta

Idén már 19. alkalommal szervezték meg a hagyományos Rotary jótékonysági sétát, melyen a Corvinus Kör tagsága is nagy számmal vett részt. A séta mottója: "Liszt Ferenc Sopronban" volt, mivel ez évben ünnepeltük a nagy zeneszerző születésének 200. évfordulóját. Felkerestük a hozzá kapcsolódó emlékhelyeket, így először a Liszt Ferenc Művelődési Központot. A séta vezetői: Tóth Marianna és Dr. Krisch András megemlékeztek Liszt Ferenc életéről, és minden állomáson történeteket meséltek róla. Itt két zeneművét is meghallgattuk Barcza Beáta előadásában.

Ezután a Bezerédi palota, majd a Városháza következett.

Az Orsolya templomnál Liszt egyházi zeneműveivel kapcsolatban kaptunk ismertetést, majd a Himnusz eléneklése után a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai díszlövéseiket adtak le. Ezután elindultunk az utolsó állomás, az Erhardt étterem felé, ahol Müller Ilona zongoraművész által előadott Liszt műveket hallgatva jó hangulatban, forralt bor, vagy forró tea kortyolgatásával fejeztük be a sétát.

2011. október 19. Dr. Krisch András előadása

Az októberi klubnapunkon dr. Krisch András tartott előadást a soproni Caesar-házról. Az épület műemlék. Az egykori római belváros része, melyen a gótika vonásai is megtalálhatók. Az 1676. évi tűzvész után nyeri el mai, egyemeletes, kora barokk alakját. 1959-1964 az elavult, háborúban megrongálódott lakóházat felújították. Napjainkban a földszinten egy híres borozó várja a látogatókat. Az emeleti kiállító-helyiségekben Soproni Horváth József (1891-1961.) akvarellista életmű kiállítása tekinthető meg. A házban jeles események is zajlottak: 1681-ben itt választották az ország nádorává Esterházy Pált. E házban született Mártonyi Károly, a gázálarc feltalálója. 1871-ben itt nyitották meg Sopron első leány középiskoláját. Ezután a ház tulajdonosainak sorát is ismertette az előadó. Az előadás után a szokás szerint a névnapjukat ünneplőket köszöntöttük.

2011. október 15.Kirándulás a Cuha völgyében

Napsütéses októberi reggelen indult szép számú csoportunk Győrön keresztül -pillantással Pannonhalmára és a Sukorói hegyvidékre - a Cuha völgyébe. A Cuha -völgye legszebb része a Porva-Csesznek és Vinye állomások közötti 5,5 km hosszú Cuha szurdok. Vinyére érkezvén felszálltunk a vonatra, mellyel 7 perc alatt ( 3 alaguton keresztül) érkeztünk Porva-Csesznek állomásra. Majd a szép, murvával borított tanösvényen, alkalmanként a patak medrén keresztül, kellemesen sétálva tettük meg az utat Vinyére. Ki-ki a Kőforrásnál a forrásvízből feltankolt, vagy megnézte Sobri Jóska barlangját. Kis pihenés után utunkat busszal folytattuk Zirc felé (közben megpillantottuk a Csesznek-i várat), ahol megtekintettük a III.Béla által alapított apátságot, mely Zirc leghíresebb nevezetessége. Helyreállítása nemrég fejeződött be. Az épületben múzeum és műemlékkönyvtár található. Zirc a Ciszterci rend magyarországi központja. Ezzel a kirándulásunk a végére ért. Mindenki élvezte a szép időt és az őszi táj hangulatát.

2011. okt.08. Károlymagaslati túra.

A kiránduláshoz kellemes időben indultunk el a Károlymagaslat felé. Már megmutatta fogát az ősz, megjelentek a színes levelek a fákon. Beszélgetve, tájban gyönyörködve felérkeztünk a kilátóhoz. Előkerültek az elemózsiák a hátizsákokból. Majd egy kis fényképezkedés, és indultunk visszafelé a Daloshegy irányába. Útközben egy kis gesztenye szedéssel fejeztük be sétánkat. Jó volt együtt lenni.

2011. szept. 17. Lichtenstein-klamm.

Nagy várakozással és kiváncsisággal indultunk a hosszú útra a célunk felé. Végig az úton gyönyörködhettünk a szép és változatos tájban. Egyszeri pihenés után délkörül megérkeztünk Lichenstein-klamm bejáratához.. Azt a lenyűgöző látványt nem lehet leírni, ezt látni kell! A vízesések a magas sziklák csúcsai szinte összeérnek a magasban. Az alagút a sziklába vájva. Az út végén egy hatalmas vízesésben gyönyörködhettünk piknikezés közben. Visszafelé megint más arcát mutatta a szurdok. Egyszóval lenyűgöző élményben volt részünk. Mindenki örült, hogy eljött erre az útra!

2011. szept.10.Séta a Lőver Szállótól-Bánfalváig.

Ragyogó idő volt szombat reggel, mikor elindult szép számú csapatunk a sétára. Örültünk egymásnak, hogy ismét találkozhattunk. Jóízűen beszélgetve, megérkeztünk a bánfalvi pálos-karmelita kolostorhoz. Mivel még korai volt az idő, így bementünk a kolostorba a Pérely kiállítást megnézni. Csodálatos élményben volt részünk. Szerencsénkre a templom is nyitva volt és így vezetéssel megnézhettük .A kulturális élmények után elmentünk lángost enni, majd egy pohár borra betértünk a helyi kocsmába. Végezetül buszra szállva hazaindultunk. Jó volt ismét együtt lenni!

2011. szeptember 3. Magyar nap Kismartonban

Első ízben rendezték meg a magyar napot Kismartonban a sétálóutcában. Mi, Corvinus Körösök is elmentünk megnézni. Vonattal utaztunk wulkapordányi átszállással. 40 megyénkből, illetve Vas megyéből érkezett kiállító mutatta be portékáját. Finom házi készítésű sajtokat, réteseket egészséges ivóleveket lehetett kóstolni és vásárolni. Bemutatkozott többek között mézeskalács készítő, gyertyaöntő.

A kiállítás megnézése után városnézésre indultunk. Megnéztük a Ferences templomot, a Haydn-házat, és a dómot.

A Kastélyparkban megettük szendvicseinket, pihentünk egy kicsit, majd egy kávézóban finom kávét ittunk. Délután hazavonatoztunk. Kellemes kirándulás volt.

2011. augusztus 24. Bősze Balázs előadása

Az augusztus havi klubnapunkon Bősze Balázs költő volt vendégünk, aki a Felhőkakukkvár tornyai című gyermekverses kötetét mutatta be. A kisgyermekek számára írt versek alkalmasak az esztétikai élményen túl ismeretek szerzésére is. Így az ünnepek élményei, az évszakok változása, a szülőváros, ill. a környező települések is előfordulnak verseiben. A könyv szép rajzokkal illusztrált, a gyermekek szívesen lapozgatják. A hallgatóságot is lenyűgözték az elhangzott költemények.

2011. augusztus 13. Kirándulás a Raxra

Bizakodva, jókedvűen vártuk buszunkat ezen a szombat reggelen. Hamarosan repült velünk az autópályán, de sajnos kezdett sötétedni, az eső meg csöpögni. A Rax lábához érve a parkírozóban biztató volt a helyzet. Az óriási sziklás, fennsíkos hegyvonulat tetejét nem céloztuk meg, csak a derekáig, egy vendégházig mentünk. /1361m/. Már indulás után nem sokkal kiderült, hogy felhő van alattunk. Csodálatos látvány volt, de csodálatos volt a növényzet is, a virágok, a vadmálna, szamárkóró. A kényelmes szerpentin ellenére szuszogtunk, izzadtunk rendesen. A cél előtt meg esegetni kezdett, de a panoráma, és a tehenek, borjak látvány ezt feledtette. Birtokba vettük a vendégházat, és környékét. Beszélgetés, pihengetés közben kiderült, hogy szakad az eső, teljesen besimult az ég, ki tudja mikor áll el! Sajnos indulnunk kellett lefelé. Az elmúlt 6 évben így még nem áztunk el, öt km-es úton vert az eső bennünket rendesen! Emlékezetes túra után védő itallal, és száraz holmival kényeztethettük magunkat, de még így is megérte!

2011. július 11-16. Salzkammergut-Bajorország.

Kellemes nyári reggelen indult el 10 fős csapatunk a 6 napos kirándulásra. Program szerint első állomásunk Gmunden volt, ahol megtekintettük az Ort-kastélyt, majd a Főtéren meghallgattuk a híres harangjátékot. Tovább indultunk Salzburg felé. Megnéztük Salzburg nevezetességeit és elindultunk Gollingba, ahol a szállásunk volt. Finom meleg vacsorával vártak bennünket. Másnap reggeli után indultunk Hallstattba a csodálatosan szép kis települést megismerni, majd St.Wolfgangsee következett. Harmadnap mentünk Bajorországba, pontosabban a Königseét, és a Jenner hegyet kerestük fel. A Jennerről csodálatos kilátásban volt részünk. Innen délután indultunk Berchtesgadenbe, ahol a "Sasfészket" néztük meg. Csodáltuk a német pecizitást, ahogyan mindent percnyi pontossággal szerveztek meg. Negyedik nap a Chimseén hajókáztunk. Átkeltünk a "Herrenchimsee "-re, ahol megtekintettük a II.Lajos király által építetett kastélyt mely XIV. Lajos tiszteletére a Versailles-i kastély mintájára készült. Leírhatatlan pompa, csupa arany és csillogás. Ötödik napon gyalogtúrát tettünk a Golling-i vízeséshez. Gyönyörű tájakon ballagtunk,míg megérkeztünk a vízeséshez .Majd délután a szabadidő alatt mindenki ismerkedett a szép fekvésű Golling városkával. Utolsó nap hazafelé megálltunk Bad Ischlben egy kis városnézésre, majd indultunk hazafelé. Élvezetes kirándulásunk volt! Sok mindent láttunk, jó időnk volt! Kell ennél több?

Képek a kirándulásról

2011. június 25. Kirándulás a Tómalomra

Napfényes reggelen gyülekeztünk a Szt.Mihály templomnál, hogy elindulhassunk a tómalmi sétára. Csoporttársunk Edit, nemcsak bemutatta a környéket, hanem gyönyörűen parkosított kertjében vendégül látott minket, finom, meleg almásrétes, és borocska várt bennünket. Mindenki ragyogóan érezte magát

2011. június 18. Sétahajózás, kastélylátogatás: Artstetten, Melk, Krems

Kellemes kiránduló időben jártuk be Ausztria egyik legszebb vidékét, Wachaut, és környékét. Megállás nélkül egészen az artstetteni kastélyig repültünk buszunkkal. A kastélyt I. Ferenc császár 1823-ban szerezte meg, azóta családi birtok. Itt van herceg Ferenc Ferdinánd múzeuma, amit 1982-ben nyitottak meg. A kastély ma Anita von Hohenberg főhercegnő tulajdona. Körbesétáltunk a termeken, szobákon, idegenvezetőnk Krisch Aladár vezetésével. A történelem szele csapott meg bennünket nézve azokat az autókat, amelyek eredetije ott volt Szarajevóban a 1914. június. 28-i merényletnél.

Innen Melkbe mentünk, de még a hajó indulása előtt elsétáltunk a csodálatosan felújított apátság udvarába, templomába. A hajóállomáson több, emeletes hajó, és nagyon sok turista várakozott, szerencsére mindenkinek jutott hely. Kellemes 1,5 órás utazás következett az osztrák Duna-kanyar legszebb részén. Beszélgettünk, fotóztunk, csodáltuk a meredek hegyoldalon művelés alatt álló szőlőültetvényeket.

Kremsben léptünk újra szárazföldre, a kikötőben várt a buszunk, s bementünk vele a városközpontba. Egy óra szabadidőnkben megnéztük a sétáló utca régi, de felújított épületeit, amit a Steiner kapun lehet megközelíteni. Barangoltunk a történelmi hangulatú tereken, többen felkapaszkodtak a piarista templomhoz, még egy kis vásárlásra is volt lehetőség. Pontosan ötkor indultunk haza, és útközben már eleredt az eső, sőt viharossá is vált. Szerencsések voltunk, jó időben, szép tájakon, gazdag élményben volt részünk ezen a kiránduláson

2011. május 21 Séta Nagycenk-Fertőboz útvonalon

A mai túrára Nagycenkig autóbusszal mentünk, ott következett a gyaloglás. Először végigsétáltunk a híres hársfasoron, melyet 1754-ben telepített Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna.

A hársfasor végén találjuk Széchenyi Bélának, és fiatalon elhunyt feleségének Erdődy Hannának gyönyörű síremlékét. Itt rövid pihenőt tartottunk, majd a szőlők között folytattuk utunkat Fertőboz felé.

A faluba érve a kötött program véget ért. A csoport nagy része megebédelt a Bozi Rozi vendéglőben, majd az éppen akkor megrendezett Bodzafesztivál látnivalóival töltötte a délutánt.

2011. május 14. Semmeringi vasút, Vorau: kirándulás autóbusszal, vonattal

Nagy volt a nyüzsgés, sok csoport gyülekezett ezen a májusi szombat reggelen, tele várakozással a kellemesnek ígérkező nap miatt. A sofőrünk talált meg minket, gyorsan elfoglaltuk helyeinket, s máris egy kis plusz programról értesültünk, megállunk Kismartonban. OK! Ezt követően repültünk az ismerős Lindt Csokoládé Gyár boltjához. A kötelező videó megtekintése után ki-ki kedve, és pénztárcájától függően rakosgatott a kosarába, ill. eszegetett a kóstolónak kirakott finomságokból. Újabb kellemes plusz programra került sor, mivel a vonatindulás lehetővé tette, elugrottunk Maria Schutzba. Sikerült a búcsújáró, csodatevő forrásáról híres templomába bemennünk, és az oltár mögötti forrásvízből inni. Közlekedési eszközt váltottunk Payerbach-Reichenau állomáson felültünk a világörökség részét képező semmeringi vonatra, és alagutakkal, csodálatos természeti szépségben gazdag tájakkal váltakozó utazásban volt részünk. Mürzzuschlagban visszaültünk az autóbuszunkba. Irány a Steiermarkban található Vorau! Ez az útvonal már nagyon ismerős, de megunhatatlan szépsége miatt! A növényzet még korábbi szakaszában pompázott, mint Sopronban. Egy kis szerviz szünetre megálltunk a Derler-Wiedners család vízi játékairól híres otthonánál. Vorauban már vártak bennünket, a helybéli idegenvezető beszélt a kolostor történetéről, megnéztük a templomot, mely jelenlegi állapotában a barokk jellegzetességét hordozza magán, majd a sekrestyében lévő értékes freskókat, intarziás bútorokat, s végül a csodálatos könyvtárat. Itt fedezték fel a "Császárok krónikáját", amely összeköti az ó-római világot a német császársággal. Ágoston rendi szerzetesek élnek, és dolgoznak itt, 1163-ban alapították. Indultunk a buszunkhoz, és távolabbra tekintve elkezdtünk nagyon sietni, mert a szomszéd hegyen már esett, éppen sikerült mindannyiunknak biztonságba kerülni, és ekkor szinte leszakadt az ég! Szépen, nyugodtan haladt buszunk, s lassan az eső is alábbhagyott, szivárvány is megjelent. Egy sikeres, tartalmas kirándulással gazdagabban szálltunk le Sopronban, szívélyesen köszönve el egymástól.

2011. április 20. Nemes András előadása

Klubnapunkon Nemes András művészettörténész tartott előadást a sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor felújításáról. Elmondta, hogy a Műemléki Világnap alkalmából ICOMOS-díjjal ismerték el a helyreállítását és az új rendeltetés kialakítását. Először a kolostor történetét ismertette, majd a régészeti kutatásokról beszélt. Vetített képekkel támasztotta alá mondanivalóját. Januárban megtekintettük a felújított kolostort, így érdekes volt számunkra az előadás, mely során más vonatkozásban ismertük meg a látottakat. Az előadás után szokás szerint a névnaposokat köszöntöttük.

2011. április 16. Brno-Macocha-barlang

A mai kiránduláson Csehországba látogattunk el, Brno és a Macocha barlang látnivalóinak megtekintésére. Idegenvezetőnk először Brno városát mutatta be nekünk. A séta során Brno belvárosát néztük meg. Láttuk a Kapucinusok Szent Kereszt Templomát, majd a Szent Péter-Pál Székesegyházat. A 11. században épült bazilika a Petrov-dombon áll, így kimagaslik a város látképéből. A székesegyháztól nem messze található a Káposzta-piac nevű tér, ahol napjainkban is zöldségpiac üzemel. A tér ékessége az ún. Parnasszus-kút.

Brno városa után természeti szépségekben gyönyörködtünk, a Macocha szakadékban. Csodálatos élményben volt részünk! Az autóbusz parkírozójától gumikerekes kisvasúttal mentünk a barlang bejáratáig, végigsétáltunk a cseppkőbarlangon, majd egy belső kikötőben szárazföldre léptünk, egy újabb termet néztünk meg, egy hatalmas cseppkőképződményt. Visszaszálltunk a csónakokba és folytattuk utunkat a földalatti patakon a Punkván, a felszíni kikötőig. Ezután lanovkával, utaztunk a szakadék tetejére. Itt elsétáltunk a lelátáshoz a szakadék aljára. Újból lanovkába szálltunk, majd a kisvasúttal a parkírozóig mentünk Nagyon szép élményekben volt részünk.

2011. április 9. Kirándulás a Hubertusz-kilátóhoz.

Kellemes tavaszi időben indultak a Corvinus Kör tagjai a kilátó felé. Meglepően nagy létszámú társaság jött össze. Bizonyára már mindenkinek hiányzott a mozgás. Jó hangulatú beszélgetéssel és a szép tavaszi virágos kertek megtekintésével telt el az idő a kilátóig. Közben megálltunk elhunyt túratársunk, Reisch György emlékpadjánál. A kilátónál előkerültek az elemózsiák és az itókák a hátizsákokból. Nagyon jól éreztük magunkat. Jó volt ismét együtt lenni.

2011. április 3. XXIII. Soproni Nemzetközi túranap

Csodálatos, szinte kora nyári időt kaptunk a "természetfelelőstől" erre a napra. Tele is volt a Hajnal tér időssel, fiatallal, botos, hátizsákos gyaloglásra éhes emberekkel. A Corvinus Kör tagjai a 6 km-esre jelentkeztek be az első, az indító állomáson. Megkaptuk az útvonalat, rendeztük sorainkat, "kupára fel" jelszóval nekivágtunk a távnak. Az első szakasz kicsit meredek volt, szuszogtunk is, de szépen, lassan haladva letudtuk. A tavasz teljes erejéből igyekezett megmozdítani minden élőlényt, nyíltak a rügyek, virágok, rovarok is mozgolódtak, és természetesen mi is jókedvűen gyalogoltunk. A Fáber rétnél már mindenki élvezte a mozgás örömét. Nemsokára következett a bélyegzős állomás, ahol enni, és innivaló is várt minket. Itt pihentünk, eszegettünk, majd folytattuk a mi útvonalunkat. Nyugodt tempóban, a tájban gyönyörködve, beszélgetve lépkedtünk a célállomás felé. A Bánfalvi kolostor mellett értünk vissza a Hajnal térre. Megkaptuk a kupát! A hagyomány kötelez, erre, ebből inni kell! Ez meg is történt! Kaptunk még oklevelet, kitűzőt, de a legszebb ajándék, hogy együtt lehettünk ezen a szép vasárnap délelőttön.

2011. március 26. Kirándulás Brennbergbe.

Szép számú csapatunk elindult a brennbergi buszmegállótól Bánfalva felé. Ez volt a célállomás. Kellemes kiránduló időnk volt, jó hangulatban meneteltünk az erdei úton. Fehér Dániel forrás után, megmászva a meredek dombot, megpihentünk egy kicsit. Majd folytatva utunkat Bánfalva felé, hisz mindnyájunk vágyott a finom lángosra, amit minden alkalommal, ha erre járunk, nem hagyunk ki. Természetesen ezt le kellett öblíteni egy deci borral. Itt fejeződött be a túránk. Nagyon jó volt ismét együtt lenni. Jó levegőn és jó hangulatban !

2011. március 23. Szent Orsolya Általános Iskola meglátogatása

A mai klubnapunkon a Szent Orsolya Általános Iskolát kerestük fel, ahol az iskola egykori tanára vezetett körbe bennünket. Ismertette az iskola történetét. Megtekintettük az épületet, az udvart. Sokunk először járt a csillagvizsgálóban, majd megnéztük a római fürdő feltárását is.

2011. március 19. Kirándulás Csehországba: Mikulov, Znojmo

Talán a kora tavaszi hideg miatt, de most kevesebben jelentkeztünk a kirándulásra, így a kis busszal mentünk, huszonhárom fővel. Az osztrák határ közelében található városokat hamar elértük, ezért még egy kis városkában indíthattuk a sétát, Valticében.

Valtice a morva vidék borászatának központja, hatalmas barokk kastélyában borászati kiállítással. Főtere hangulatos, késő középkori épületeivel. Innen Mikulovba mentünk, melynek városmagja a világörökség része, védelem alatt áll. Krisch Aladár vezetésével bejártuk a város nevezetességeit, majd a hideg szeles idő miatt betértünk étterembe, kávézóba melegedni, fogyasztani valami cseh specialitást.

Znojmóban 2 órakor volt a helyi idegenvezetővel találkozónk, ami sikeresen össze is jött. Egy kedves középkorú hölgy fogadott bennünket, aki lelkesen végig vezetett a város történelmi pontjain, megmutatta a környék panorámáját, beszélt a város mai életéről is. A főtéren elköszöntünk, kaptunk még egy óra szabadidőt, kicsit nézelődtünk, és melegedni betértünk egy-két vendéglátóhelyre. Szép vidéken, történelmi hangulatú városokban járva, értékes látnivalókkal gazdagodva tértünk haza.

2011. március 12. Emlékezés Dr. Metzl Jánosra, a Balfi úti temetőben lévő sírjánál

Tavaszt idéző időben gyülekeztünk a temető kapujánál, mint 2003 óta minden esztendőben, hogy kifejezzük tiszteletünket, és szeretetünket a Corvinus Kör kedves volt Elnöke iránt, halála évfordulóján. Sírjára csokrot, virágot, mécsest helyeztünk el. Tagtársaink imádságot, verset mondtak el, majd mindannyian az Úr imádságát. Megerősítettük azt az ígéretünket, hogy míg mi élünk, megemlékezünk Elnökünkről. „Uram, elsiratom előtted, azt a sok örömet, azt a sok kedves szót, azt a boldog együttlétet, mely szétszakadt, és eggyé nem lesz soha többé ezen a földön.”

2011. február. 23. A Corvinus Kör közgyűlése a volt Megyeháza dísztermében

Kellemes zsongás, üdvözlések, mosolygó emberek sokasága a nagy teremben. Vidám sorban állás a befizetésekhez, aláírásokhoz. Dr. Turbuly Éva elnök asszonyunk megnyitja az ülést, beterjeszti a napirendi pontokat, javaslatot tesz a jegyzőkönyv vezetőjének személyére, és a hitelesítőkére. Megszavazzuk mindezt. Elnökünk beszámol a 2010-es évről. Elfogadjuk a beszámolót A tagság aktívan részt vesz a klubnapokon, a buszos kirándulásokon, ingadozóbb a kis túrákon való megjelenésünk. Ezek mellett Sopron város kulturális, tudományos, ünnepi rendezvényein civil szervezetünk képviselteti magát. Titkárunk Korsch Lászlóné, a 2011-es év programjához fűz gondolatokat. A hozzászólásokat lespóroltuk, de mindannyian azt mondhattuk volna el, jó hogy tagjai vagyunk e Körnek, köszönjük a szervezőmunkát, és várjuk az új évad új élményeit!

2011. január. 15. Látogatás a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban

Nagyszerű gondolat volt Titkárunktól, hogy látogassunk el Sopron új nevezetességéhez, a felújított kolostorszállóhoz. A 10-es autóbusszal mentünk a Hajnal térig, és innen a lépcsősoron fel a sopronbánfalvi templomhoz, melynek szomszédságában másfél év alatt 1,2 milliárd Ft-ból új tulajdonosa, Kovács Gábor, és külföldi adományok segítségével az 1482-ben alapított pálos kolostor, újjáépült. Az épület előtt csoportképet készítettünk. Belépéskor, vagy könyvet adhattunk a leendő könyvtárnak, vagy pénzbeli támogatást. Minden elismerésünk a régészeknek, tervezőknek, kivitelezőknek, belsőépítészeknek, mert egy finom egyszerűséggel kevert, mai életnek megfelelő, de a korhűséget is visszaadó kolostorszálló létesült. Őszinte lelkesedéssel figyeltük a tájékoztatást, lépdeltünk a zárt kerengőben, nézegettük a szobákat, melybe már rövidesen magányra, elvonulásra, elmélkedésre vágyó vendégek lesznek. A földszinti folyosó falán a pálos rend történetéről láthattunk kiállítást, ez az egyedüli magyar alapítású rend. Ők a remeteséget az imádságban, a magányban, és a vezeklésben élik meg. Csodálattal adóztunk a KOGART-tárlat anyagának, Csontváry, Vajda, Kondor, Borsos, Szalay, Gulácsy, Péreli Zsuzsa műveinek. A kolostor kertjében is sétáltunk, amit szintén most alakítottak ki. Sopron város sok nevezetessége egy új színfolttal bővült, melyre méltán lehetünk büszkék.

2011. január 1. Újévi túra

Január elseje az idén is a Károly-magaslaton találta a Corvinus Kör lelkes csapatát, akik a hagyományosan megrendezett újévi túrán vettek részt. A Lővér szállótól indult a séta, a Dalos kőnél Gabnai Sándor evangélikus lelkész szólt a túrázókhoz. A Himnusz eléneklése után a Károly-magaslaton folytatódott az új év ünneplése.