:: CORVINUS MAGYAR OSZTRÁK BARÁTI KÖR ::
[::....menü....::]
ismertető>>
programok>>
beszámolók 2016>>
beszámolók 2015>>
beszámolók 2014>>
beszámolók 2013>>
beszámolók 2012>>
beszámolók 2011>>
beszámolók 2010>>
beszámolók 2009>>
beszámolók 2008>>
beszámolók 2007>>
beszámolók 2006>>
beszámolók 2005>>
elérhetőség>>

Évadzáró a Szélmalom vendéglőben 2006. december. 16.

"De jó volna ünnepelni Odahaza De jó volna tiszta szívből Úgy mint régen- Fohászkodni, De jó volna megnyugodni" Nem csak mi de a terem is ünneplőbe öltözött, a karácsonyfán ragyogtak a fények. Kellemes készülődés, várakozás izgalma vibrált a levegőben. Nagyon gazdag ünnepi műsort kaptunk, szép verseket Hanzséros Teréztől, gyönyörű fuvolamuzsikát Fodor Gábor művész úrtól és kedves tanítványaitól. Hagyományainkhoz híven, titkárunk ajándékkal kedveskedett azoknak, akik egész évben segítették a kör munkáját. Grábner József dedikálta naptárát kapta: Dr. Fényes György és felesége, Horváth Imréné, Nemesné Farkas Anna, Sógor János, Szukitsné Szakács Éva, Varga Irma. Mi pedig virággal köszöntük meg titkárunknak Korschné Ildikónak a sok szép program szervezését. Az ünneplés után finom ételek elfogyasztása következett, no meg a beszélgetések: ki hol tart az ünnepi előkészületekben, ki hol tölti a karácsonyt, mit főz, süt, mit vesz ajándékot, kiket lát vendégül. Kilépve a csípős hidegbe, szívünkben meleg volt. "Karácsonyi rege, Ha valóra válna Igazi boldogság Szállna a világra..." (Ady Endre Karácsony)

Korschné, Ildikó köszönti az egybegyűlteket.
Hanzséros Teréz szaval.
Fodor Gábor és tanítványai
A köszönet virágai.

Mikulás est a Juventusz étteremben 2006.december 06.

Különös kis izgalom vibrálását lehetett érezni már a gyülekezés alatt is. Mikulás is lesz, csomagot is kapunk? A Mikulás várás megmarad az ember lelkében még idős korban is. Nem csalódtunk! Jött, és kedves segítőivel mindenkinek szívélyes szavak kíséretében ajándékot nyújtott át. Pici virgácsot is kaptunk, biztosan megérdemeltük. Többször, többet, többünknek kellett volna túráznunk! Elköszönve a Mikulástól már kaptuk is a finom, előre megrendelt vacsoránkat. Az asztaloknál vidáman beszélgettünk, nevetgéltünk. Gyomrunk megtöltődött, szívünk-lelkünk feltöltődött ezen az estén. Köszönet a szervezőknek!

Jön a Mikulás.
A Mikulás segítői.

2006. november 22. Krisch András előadása

A Corvinus Kör érdeklődő tagjai számára Krisch András tartott előadást könyve megjelenése alkalmából, melynek témája a soproni németek 1946-os kitelepítése. Levéltári források, és visszaemlékezések alapján mutatta be a kitelepítést, és az ahhoz vezető utat. Sopronban megindult egy kísérlet a városban élő németek megmentéséért, melyben az evangélikus egyház, Dr.Házi Jenő főlevéltáros, és a Városi Tanács is aktívan részt vett. Sajnos lobbizásuk nem járt eredménnyel, Nárai József vezetésével 1946 áprilisában megkezdte működését a Kitelepítési Bizottság, és április 27.-én megindult a kitelepítés. Május 16.-án hagyta el az utolsó szerelvény Sopront. Krisch András bemutatta a soproni pályaudvaron uralkodó hangulatot. Ziermann Lajos evangélikus esperes lelkész feljegyzését idézve:"Egyes férfiak kérges tenyerüket mutatták, mások a két világháborúban kapott sebhelyeiket, összeroncsolt karjukat s lábukat, melyeket a haza védelmében szenvedtek el. Mi lesz a mi szép templomunkból, melyet apáink építettek, kérdezték százan és százan. Gondoljanak ránk, imádkozzanak érettünk, ne felejtsenek el bennünket". A kitelepítések után a városban iparos hiány lépett fel, a Rábaközből ide telepítettek nem értettek a szőlőműveléshez, ellátási zavarok jelentkeztek. Az előadás elhangzása után az eseményeket átélt Corvinus Köri tagok osztották meg velünk emlékeiket.

2006. november 18. Libatoros ebéd Balfon

"Gi, gá, gá, gyalog megyünk világgá" - mondanák a libák ha tudnák, így Márton nap körül. A Corvinus körösök Balfra a Panoráma Étterembe indultak libatorra. A ködös, csípős időben alig vártuk, hogy a kellemes helyszínen legyünk. A hatalmas teremben muzsikaszó, meleg, finom illat fogadott bennünket. A gyors elhelyezkedés után "nehéz" feladat várt ránk: mit együnk, igyunk? A liba mellét, combját, nyakát, máját, vagy ne is libát? No azért sikerült mindenkinek kedvenc ételét, italát megrendelnie, sőt elfogyasztania. A hangulatos teremben repült az idő, jókat beszélgettünk, nevetgéltünk, korábbi programokról, családról, egészségről, várható eseményekről esett szó. A gazdag ebédet egészségügyi sétával vezettük le a busz indulásáig. Jó volt együtt lenni, jövőre Veletek újra ugyanitt!

Képek az ebédről

2006. október 23. Rotary jótékonysági séta

Ez évben tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Rotary Club Sopron hagyományos jótékonysági sétáját, melynek bevételével az idegenforgalmi oktatást támogatták.

Gyülekezés a Liszt-központ előtt.
A program a Liszt Ferenc Művelődési központban kezdődött, ahol megtekintettük dr. Kárpáti György Soproni Szinfónia című filmjét, melyben a híres soproni idegenvezető, mozi igazgató, és fotóművésznek, Friedrich Károlynak állít emléket. Ezután Krisch Magdolna vezetésével belvárosi sétára indultunk.

Filmvetítés közben.
Az Orsolya téren.
A séta résztvevői az Új utcában.
A séta során megismertük városunk műemlék épületeit, és a hozzájuk fűződő érdekes történeteket is. Mindenütt kitért a Friedrich Károlyhoz, Kari bácsihoz kapcsolódó emlékekre is.

A Fő téren.
A séta következő állomása a Hűségzászló volt, ahol egy perces néma csenddel az 56-os hősökre emlékeztünk, majd a Perkovátz-ház előtt zsíros kenyér és forralt bor várt bennünket.

2006. október 18. Sulyok Gabriella előadása

Többen jelen voltunk Sulyok Gabriella kiállításának megnyitóján, tudva, hogy Vele találkozunk a Corvinus Kör októberi klubnapján. Az Erdélyi Házban látott képek hangulata, a keltett érzelmek és az előadást, helyesebben a beszélgetést tartó művész személyisége között tökéletes összhangot tapasztalhattunk. A Művésznő közvetlen egyszerűséggel beszélt életéről, az Irakban eltöltött évekről. Bagdadban a múzeumban kosztümtörténeti anyagon dolgozott. A régészeti leletek révén ősi korokban mártózott, babiloni, sumer, asszir kultúrával ismerkedett. Az arab világ érdekes volt számára, különösen a családok élete. Beszélt fiáról, aki nyolc hónapos volt, amikor kimentek Irakba. Férjét hamar elvitték a kurd háborúba. Sógora segített neki arabul tanulni. Életképekben rajzolta le az iraki életet, küzdelmet.

Ágoston Ernő iskolájában tanult rajzolni. Az Ipar-és Képzőművészeti Főiskolán festő szakon végzett. Később elvégezte a Szinház-és Filmművészeti Főiskolán a rendező operatőri szakot. Hazajött, rajzolt. Komoróczy Gézával dolgozták fel az ókori eposzvilágot. Lemondott a filmről, jött a videó. Saját stúdiója van, független. Nemzetközi filmszemlékre hívják, külön díjat kapott. Képanyaghoz zenét társít, alárajzol, amiből egy magasabb szintű egység születik meg. Beszélt a jelenlegi kiállításáról, melyet kegyeletinek is tekint a 7 éve elhunyt iparművész férje emlékére. Beszélt még arról, hogy a művészek is emberek, sőt! Az igazi művész befelé figyel nagyon, a látott élményt átszűri magán, újrateremti. Ezt az átszűrt , újrateremtett világot láthatjuk grafikáin, de elsősorban a természettel összefonódó Embert magát, aki sokat küzd, szenved, de boldog is.

Köszönjük, hogy eljött hozzánk, sok szép alkotást kívánunk Neki, de magunknak is!

2006. október 14.Kirándulás Maissau-Heldenberg útvonalon

A Corvinus Kör népes csapata a mai napon az ausztriai Maissau városát kereste fel, mely a Manhartsberg lábánál / 340m tszf./ fekvő kb.1000 lakosú kisváros, szőlőtermő hely. A városka szélén parkoltunk le, mert itt épült ki az "Ametiszt világot" bemutató park. Ezen a területen 1845-ben indult a bányászat, a világ kb. 200 lelőhelye közül 20 hasonló Maissauhoz, de a legszebb, legkülönlegesebb leletek itt vannak. 1986-94 között épült ki ez a bemutatóhely, majd a mai napig is folyamatosan bővült, szépült.

Multimedia showt néztünk végig az ametiszt keletkezéséről, majd a bányában megtekintettük a több-százmillió éves kincseket, ametiszt golyókat. Az egészségre is hatással van, ezért építették ki a csakraparkot. A fejcsakra ametisztből volt kirakva. Sétálgattunk a parkban.

Csoportunk a tárnában.

Ametiszt közet.

Séta az Amethyst parkban.
Innen Kleinwetzdorfba vezetett utunk. 1858-ban ezen a helyen épült fel Radetzky Mauzóleuma. Az obeliszk 23m magas. Előtte 142 vasból öntött mellszobor sorakozik magas talapzaton, Adam Ramelmeyer szobrász művei. A szobrok híres osztrák hadvezéreket, fejedelmeket, uralkodókat, magyar grófokat, de gránátos közlegényeket is ábrázolnak. A kastély épülete múzeumként szolgál.

A Schmida völgyében sok a szőlő, ezért nem lehetett kihagyni egy kis borkóstolót Grossweikersdorf nevű faluban.

Ez utolsó nagy kirándulásunk volt ebben az évben, kellemes időben, sok szépet, hasznosat láttunk. Akár máris várhatjuk a 2007 tavaszit!

2006.szeptember 20. Dr.Winkler András előadása

"Sokan halottak már azok közül, akiknek a könyvemből adtam. Vajon vittek-e magukkal belőle valamit, vagy bús soraimmal magamra maradtam."

Biztos, hogy vittek, de mi még többet kaptunk ezen a délutánon a Professzor Úrtól, aki megosztotta velünk életének néhány mozzanatát és az ezekhez kapcsolódó verseit, írásait. Kedvesség, szeretet, humor, lélektáplálék áradt a felolvasott sorokból. Az előadás végén ajándékba hozott versesköteteit dedikálta a klub tagjainak. Innen is nagyon köszönjük, hogy eljött közénk, jó egészséget, alkotókedvet kívánunk!

Csak a tiszta, az igaz maradjon és a versek. Örökre." / Winkler András Költői kívánság /

Dr. Winkler András előadása közben.

A hallgatóság.

2006. szeptember 17. Ügyelet a Kulcsos háznál

Ezen a vasárnapon nem, otthon főztünk, sütöttünk, hanem "gulyáspartin" vettünk részt. Visszatérő programja, kellemes kötelessége klubunknak: ügyelet a Tolvaj-árok közelében lévő turista háznál. Amikor kiérkeztünk már megterített asztalok, bográcsban rotyogó, illatozó pörkölt fogadott bennünket szorgalmas társaink jóvoltából. Mindenki süteményekkel innivalókkal gazdagította az asztalokat. Körbekínálgattuk egymást, biztattuk a főszakácsot. Begyújtottunk a ház kályhájába is burgonyát főzni. Beszélgettünk, énekelgettünk, gombásztunk, sétálgattunk a Tolvaj-árokban ebédig. Megfőtt a finom pörkölt, burgonya, mindenki jóízűen nekilátott, csúszott rá a borocska, megtelt a gyomrocska. Nótáskedvünk is újra éledt, népdaltól operettig szállt az ének. Gyorsan eljött a délután, tűzoltás, elpakolás. Jó volt együtt lenni ezen a vasárnapon.

Képek az kulcsos házi ügyeletről.

V.Lővér I.V.V. Gyalogtúra 2006. szeptember 3.

A Lővér Természetbarát Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg a Lővér I.V.V. Gyalogtúrát a Soproni-hegységben, a tolvaj-ároki kulcsos háztól indulva és vissza. A Corvinus kör találkozóin hetek óta kaptuk a "parancsot", aki emelni tudja a lábát, annak szept.3.-án el kell mennie! A korábban elért eredmény kötelez, a harmadik kupát is el kell nyerni! Így újra bot és hátizsák, -már ez a mi formánk,- rövid regisztráció után nekilendültünk a 6 km-esnek ígért, de ténylegesen 9,5 km-es túra kezdeti igen meredek szakaszának. Ezután szerencsére kellemes úton, napsütésben sétáltunk a bélyegző, ellenőrző állomásig. Itt pihentünk ettünk, ittunk majd indultunk vissza, de már más útvonalon. A Várhely kilátó közelében haladtunk, majd a Ciklámen tanösvényen vitt utunk, szedret eszegettünk, beszélgettünk. A kulcsos házig történő leereszkedés újra próbára tett bennünket, de ezt hamar feledtette a serleg, amit harmadszor érdemeltünk ki, valamint a sörös kupa, amit egyénenként kaptunk. Megigértük, jövőre Veletek újra nekivágunk!

Képek a túráról

2006. augusztus 5. Brennbergi kirándulás

Reggel a 1-es busszal mentünk ki Brennbergbe. A templom előtt találkoztunk, szép számmal gyűltünk össze: 20 fő vett részt a túrán.

Ragyogó időnk volt. Jó hangulatban indultunk Havasbérc felé. Kellemes séta után megérkeztünk a Fehér Dániel forráshoz. Kis pihenő után elindultunk tagtársunk, Rennerné Tóth Mária kertje felé. Meghívott bennünket piknikezni a szép görbehalmi kertjébe.

Jól telt el az időnk, beszélgetéssel, és zsíroskenyér evéssel. Hozzá finom borok kóstolgatásával.

Ezúton is köszönjük a kedves meghívást. Nagyon jól éreztük magunkat!

2006. július 15.-16. Két napos kirándulás (Hallstatt-Königsee-Jenner)

Elérkeztünk az év legjobban várt programjához. Az Alpok hegyei között, alagutakkal tarkított autópályán suhantunk első úti célunk, Hallstatt felé, mely a halstatti tó partján fekvő csöppnyi barokk kisváros. Csodálatos és lenyűgöző az óriási hegycsúcsok között csillogó tó vízében visszatükröződő meseházacskák látványa. Mindannyiunk szíve, lelke megtelt szépséggel miközben megismerkedtünk a várossal. Megtekintettük a gótikus plébániatemplomot, a különlegesen szép XV. századbeli szárnyas oltárát, a templomkertben a temetőt, és a csontházat, és a városka közepén a Mühlbach folyócska alkotta vízesést. A házak ablakaiból, az erkélyekről virágözön hullt alá. Kattogtattuk a fényképezőgépeinket is. Ezután a Sóbánya következett. Mi kissé szorongva, siklóval közelítettük meg, ahol nem várt élményben volt részünk. Mintha egy schowműsor szereplői lennénk, bányászgúnyába öltöztünk be. A hosszú bányajáratban halk zene, tengermorajlás hallatszott. Video, laser, bányagépek, viaszfigurák segítségével ismerkedtünk a só keletkezésével, a sót bányászó emberek életével. A bánya különböző szintjeit csúszdák kötik össze, melyeken mi is bátran lecsúsztunk különböző sebességgel. Még mindig jutott számunkra meglepetés, a "fapados" járat, fejünket behúzva, lovagló ülésben, összekapaszkodva utaztunk fel a felszínre. Tapssal köszöntünk el idegenvezetőnktől. Irány szálláshelyünk, Golling! Hangulatos kisváros több százéves házakkal, szállodákkal. Gyorsan elfoglaltuk szobáinkat, és indultunk felfedezni a látnivalókat. Szállodánk mellett volt a gollingi vár, mely ma múzeum. A Salsach folyó hídjáról néztük a tájat, nézegettük a kirakatokat. Egy vak harmonikás húzta a vidám nótákat, amire még táncoltunk is. Másnap reggel a Königsee felé vettük az irányt. Az út, a táj talán még varázslatosabb. A magas sziklafalaktól körülvett smaragdzöld tó fjordként nyúlik el a Bajor-Alpok között. Itt magasodik a Jenner csúcsa 1874m magasságával, melyet felvonóval hódítottunk meg. Izgalmas volt a vidék látványa, a közeli növények, virágok, a távolodó házak, emberek kicsinysége, a csillogó vize a tónak. Kb. 30 percig tartott az út a legfelső állomásig, ahol terasz, üzlet, étterem várja az utasokat. Rövid sétával megközelítettük a csúcsot, ahol a kereszt áll. A látvány elmesélhetetlen, ezt látni, érezni, "beszívni" kell. A felvonóval visszamenve sétálgattunk még a tó körül. Elfáradva, de hetekre feltöltődve érkeztünk haza. Szeretnénk jövőre is két napra elmenni Salzkammergut vidékére!

2006. június 21. Klubnap Nagy Alpár előadása

A Corvinus Kör júniusi klubnapján Nagy Alpár tartott előadást, melyen az idén 75 éves születésnapját ünneplő, városunkban élő zeneszerző, Szokolay Sándor munkásságát ismertette. Elmondta, hogy Szokolay Sándor emberi léptékű zenét csinál. Beszélt a szimfónikus Szokolayról, majd a zeneszerző alkotói periódusai ismertette, a tarhosi zsengéktől napjainkig. Kiemelte főbb műveit, és a soproni évek alatt komponált darabokra is felhívta a figyelmet. Az előadás zárásaként meghallgattunk egy Szokolay szimfóniát. A szép zenemű mindnyájunknak tetszett. Köszönjük Nagy Alpárnak a tartalmas előadást!

Képek a klubnapról.
Korsch Lászlóné köszönti az előadót.

A hallgatóság.

2006. június 17. Kirándulás Szigliget-Badacsony útvonalon

Június havi buszos kirándulásunkon az első állomás Szigliget volt, ahol a szemünk elé tárult, a 239 m. magas Várhegy, az egykori középkori várral. Rövid gyaloglás után mi is felmentünk a várudvarba, majd onnan a felső várba. Gyönyörködtünk a szép kilátásban, a várban, megnéztük a kiállítást is.

Utunk innen Badacsonyba vezetett. Megtekintettük a Kisfaludy házat, megkóstoltuk a badacsonyi szürkebarátot, majd a mólónál sétáltunk a Balaton partján.

2006. május 25. klubnap. Tóth András előadása

Tóth András hegymászó nagy érdeklődés mellett tartotta meg előadását a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör klubnapján. Mai előadásának témája a Mont Blanc megmászása volt, melyet filmvetítéssel kísért.

Tóth András előadása közben.
Korsch Ildikó megköszöni az előadást.
2001. július 21.-én került sor a Mont Blanc meghódítására, melyet zarándoklatnak nevezett a csend és a béke honába. 2300m magasról indultak, 30 kg-os zsákot cipelve az embert próbáló útra. Első éjszakájukat a 2700m magasa lévő hegyi házban töltötték, innen mentek tovább a nagy hegy "előszobájába, 3100m-re. Ezt követte az út a felhők fölé, és a hegycsúcsra, ami Európa legmagasabb pontja a 4807 méterével. Elámultunk az expedíció tagjainak teljesítményén, gyönyörködtünk a filmfelvétel szép tájaiban, és élvezettel hallgattuk a beszámolót.

A népes hallgatóság.

2006. május 6. Kirándulás Kalnik-Sopron-Varasd-Csáktornya útvonalon

Horvátországi kirándulásunkon Zrínyi Miklós jegyében indultunk útra. Először városunk névrokonát, a horvát Sopront kerestük fel, mely közigazgatásilag Kalnikhoz tartozik. A vidék több szempontból is hasonlít az itthoni tájra, pl. a szépen gondozott szőlőskertek, és a tévétorony, amelynek formája is hasonlít a miénkhez.

A Sopron tábla.
Csoportunk.
Megnéztük Kalnik nevezetességeit: a bibliai béke kertjét, ahol bibliai személyek nagyméretű faszobrait állították ki. Harminchárom szobor már elkészült. Ezután a XIV. században épült templomot kerestük fel, melynek freskói az Unesco védelmét élvezik.

A bibliai béke kertje.
A templom.
Freskórészlet.
Kalnikot a 643 méter magas Kalnik hegy határolja, melyen középkori várrom található. Mi is felkerestük, megnéztük a Sveti Katarine kápolna maradványait is, majd gyönyörködtünk a szép kilátásban.

Távolban a várrom.
Lefelé a várból.
Ezután következett a finom ebéd, melyen horvát specialitásokat is megkóstolhattunk, pl. a mlincit, melyet köretként fogyasztanak és a mi káposztás tésztánkhoz hasonlít.

Csoportunk az étteremben.
Korsch Ildikó köszönetet mond vendéglátónknak,Zdenko Kralj úrnak.
Útunk innen Varasdra vezetett, ahol a vár nevezetességeivel, és a várban működő múzeummal ismerkedtünk meg. A várat 1585-ben gróf Endrődyiék kapták meg, és még manapság is a tulajdonukban van.

A vár.
Érdeklődéssel figyeljük a vezető előadását.
Rövid városi séta után Csáktornya felé indultunk. Vára 1546-ban a szigetvári hős, Zrinyi Miklós tulajdonába került, aki itt írta a Szigeti veszedelem című művét, és itt is hunyt el 1664 november 18.-án.

Zrínyi Miklós emlékmű .

2006. április 29.Fertőszéplak, Vasúti lámpa múzeum

A Corvinus Kör 24 fős csoportja felkereste Fertőszéplakon a Vasútilámpa Múzeumot. A kiállított lámpák Haragovics József magángyűjteményét képezik. 246 lámpát láthattunk, melyek 21 országból származnak az Egyesült Államoktól Mongóliáig.

A lámpa gyűjtemény egy része.
Figyelemmel hallgatjuk Haragovics Józsefet.

30 éve gyűjti lámpáit, melyeket először fel kell újítania, mert gyakran a szemétből szedi össze a kidobott lámpát. Gyűjteményében fajták szerint osztályozza a lámpákat. A Klonupper és Tsa. lámpáitól a Szovjetunióban gyártott multifunkcionális lámpáig, mely világít, melegít és áramot fejleszt, sok ritkaságot megcsodálhattunk.

Nagy figyelemmel hallgattuk Haragovics József érdekes, színes előadását, és új ismeretekkel gazdagodtunk. Ezután megnéztük a falu nevezetességeit, így a templomot is.

Útban a templom felé.
Mit ír az útikönyv?

2006. április 22. IVV. Túra.

Reggel 9 órakor gyülekeztünk Brennbergben a templom előtti téren. Ragyogó idő volt és nagyon sokan voltunk, más turistacsoportok is részt vettek a városi túrán. A Corvinus kör tagjai is igen szép számmal jelentek meg, 3o-an voltunk. A nevezési ceremónián átesve elindult a csapatunk a 6 km-es túrára. Jó hangulatban és ragyogó időben tettük meg az előírt távot.

Indul a túra.
Csoportunk egy része.

Jó eredményt ért el a csoportunk, ismét serleget nyertünk nagy örömünkre, amit felavattunk egy üveg pezsgővel. Utána csoportunk egy része, elindult gyalog Görbehalom felé, ott ebédeltünk, így fejeztük be a túrát. Jó időben, kellemesen telt el ez a túranap is.

Csoportunk a Magas-Bérci kilátónál.

2006. április 19. Klubnap. Városnézés Krisch Aladár vezetésével

Április 19-én Sopron belvárosában felejthetetlen sétát tettünk kedves tagtársunk Krisch Aladár szakszerű és igényes vezetésével.

A Corvinus kör 33 résztvevő tagja bizonyára sok új ismeretet kapott, mert nem a hétköznapok sietős tempójában, hanem a városra rácsodálkozó kirándulók nyugalmával róttuk a belvárosi utcák néma és mégis beszédes köveit. Utunkat a Díszkútnál kezdtük, majd a Tűztorony alatt átsétálva a Fő téren folytattuk. A Storno-ház, Tábornok-ház, Fabrícius-ház, Polgármesteri Hivatal, Kecske-templom következett, mindegyikről hallhattunk egy-egy történetet, vagy mondát. A Szent György utca egyik házán bepillantva a bejárattal szemben kőből faragott szószék vonta magára a figyelmünket. Ebben a házban tartották istentiszteleteiket a soproni evangélikusok az ellenreformáció éveiben. A város az 1676-ban pusztított tűzvésznek köszönheti a sok híres műemlék megmaradását. A város polgárai a tűz által megkímélt kőfalakat nem bontották le, hanem azokat meghagyva és felhasználva építették újjá házaikat. Hallhattunk városunk polgármesteréről, Lackner Kristófról, aki a 17. század elején a katona elszántságával és államférfiú bölcsességével háborúk pusztításától védte meg szülővárosát. Emléktáblák hirdetik, hogy a város nem felejti valaha itt járt és alkotott nagyjait: Hunyadi Mátyást, Liszt Ferencet, Goldmark Károlyt, Rauch Andrást, Petőfi Sándort.

Sétánkat befejezve Krisch Aladár megígérte, hogy legközelebb a külvárost, és a temetőben található sok-sok érdekességet is megismerteti velünk.

2006. április 8. Kirándulás Český Krumlovba és České Budějovicébe

A Corvinus Kör tagjaival kirándultunk Csehország egyik leghangulatosabb kisvárosába, a Moldva két partjára épült Česky Krumlovba, mely Európa "gyöngyszeme" középkori eredetű szépségével. Patináns sétálóutcákon és tereken jártunk, melyeket gyönyörű épületek szegélyeznek. Gyönyörködtünk a város ódon szépségében. Megtekintettük a Szent Vitus-templomot, majd megcsodáltuk az elénk táruló panorámát.

A Vár felkeresése következett. A vár épületegyüttesét szép reneszánsz falfestés díszíti. Ez Csehország második legnagyobb vára, melynek várárkában a mai napig medvék őrzik a kaput. Nekünk is szerencsénk volt látni őket. Megnéztük a forgó nézőterű szabadtéri színpadot. Ismét gyönyörködtünk a kilátásban, majd visszatértünk az Óvárosba, és egy hangulatos sörözőben megkóstoltuk a város híres sörét.

Csoportunk a várban.
A város látképe a várból.
Kis csoportunk a sörözőben.

Utunk innen Csehország másik szép városába, České Budějovicébe vezetett, ami ma Dél-Csehország központja. A város főtere szabályos négyzet alakú, melyet minden oldalról gyönyörű lábasházak öveznek. A főtér északkeleti sarkában áll a reneszánsz stílusú Fekete-torony. A tér közepén az 1700-as években épült Sámson kutat láttuk. Körülsétáltuk a teret, gyönyörködtünk a szép reneszánsz épületekben, melyek felújítását 2001. végén fejezték be.

Tartalmas, látnivalókban bővelkedő kirándulásunkból élményekkel gazdagodva az esti órákban értünk haza. Még sokáig emlékezni fogunk erre a szép napra.

2006. április 1. Bányász emléktúra

Hagyományos bányász emléktúrát tartott a Lővér Természetbarát SE. Csatlakozott e túrához a Corvinus Kör is. A Brennbergbányán elhunyt bányászok és háborús hősök emléktúrájának vezetője Reisch György volt.

A megemlékezést a Borbála-aknánál kezdtük, majd a Szálasi bunkert kerestük fel. Következő emlékmű a Borbála szobor, majd a Bányászmúzeum volt. Itt egy kis műsort adtak a brennbergi iskola tanulói, Kádár Tibor tanár úr vezetésével. Még a túrázókat is megénekeltették. A történeti előadásokat Beck Nándor úr tartotta Reisch Györggyel felváltva. Lesétáltunk a Kovács kúthoz, a kopjafánál egyetemisták álltak díszőrséget, ahol velük együtt énekeltük a bányász, majd az erdész himnuszt. A Szent Borbála temetőben leróttuk kegyeletünket az elhunyt bányászok emlékére. Utána felkaptatott Havas-bércre a kissé elfáradt csoport. Kis pihenő és panoráma nézés után a Harangláb volt a következő állomás, és megérkeztünk újra a Bányász pincéhez, ahonnan a túránk indult.

Nagyon jó idő volt, sokan voltunk, és nagyon kellemesen telt a napunk.

2006. március 25. Séta a soproni erdőben

Ismét sétára gyülekeztünk a Várisi úti buszmegállónál. Sajnos csak egy kis csoport vállalkozott a sétára. A felnőttek mellett egyik tagtársunk kis unokája is velünk tartott. Az üdülők mögött haladva, hangulatos környezetben menetelve nagy örömünkre mókussal találkoztunk. Az avarban keresett magának eledelt. Megnéztük a Bagolyvár környékét, majd a Hősi temető és a karmelita templom mellett haladtunk el. Sajnos az utóbbi nem volt nyitva. Gyönyörű kilátásban volt részünk a templom melletti lépcsőről. Sétánkat lángos evéssel és egy deci borral, almalével zártuk. Csepergő esőben, de jókedvűen vártuk a buszt. Jó volt ismét sétálni!

2006. március 22. Klubnap Dr. Turbuly Éva előadása

A márciusi klubnapunkon Dr. Turbuly Éva, a Corvinus Kör elnöke tartott előadást a Soproni Szemle történetéről.

A hallgatóság.

Elmondta, hogy a Soproni Szemle mind a megyében, mind országos szinten kiemelkedő, tartalmát, formáját, megjelenését tekintve. A Szemle történetét bemutatva olyan személyek életútját is bemutatta, nagyon érdekesen, akik tevékenyen részt vettek a Szemle szerkesztésében. Így például Dr. Mollay Károly nyelvész és helytörténész, aki Budapestről irányította majdnem haláláig a Szemle szerkesztését. Ismertette Dr. Csatkai Endre főszerkesztő életét, és a Szemle szerkesztésében való aktív részvételét. A Soproni Szemle valamennyi példánya a levéltárban lévő példányok alapján CD lemezen feldolgozásra került, elérhető áron az érdeklődők megvásárolhatják. Korsch Ildikó a Kör titkára kis ajándékkal köszönte meg az előadást.

Dr.Turbuly Éva és Korsch Ildikó

2006. március 18. Kirándulás Potzneusiedel Hainburg útvonalon

Az idei első autóbuszos kirándulásunk úti célja Potzneusiedel és Hainburg látnivalóinak felkeresése volt. A Fertő-parton haladva értünk Potzneusiedelbe, mely a Lajta folyó nyugati partján fekvő kis település. Nevezetessége az itt található kastélyban levő régiségkereskedés, és ikon múzeum. Mi is elmerültünk a régi tárgyak, könyvek nézegetésében, illetve vásárlásában.

A kastély.
A régiségkereskedés egy terme.

Innen a Duna két partján, festői környezetben fekvő Hainburgba vezetett útunk, ami a római korban Carnuntum egyik elővárosa volt. Lesétáltunk Duna partra.

Irány a Duna-part!
Tájékozódás a térképen.

Ezután az Óváros felé vettük az irányt. Megnéztük a Wiener Tor-t, amelyben jelenleg múzeum működik. Sétáltunk a szűk kis utcácskákon, majd a Szent Márton templom megtekintése után tovább utaztunk Kismarton felé. Itt még időztünk egy kicsit a belvárosban, majd haza indultunk.

A Fischer Tor.

A Fő tér a Szentháromság szoborral.
A napfényben fürdő Kismarton.

Erdei séta 2006. február 25.

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör február havi második sétáját a Lővér szálló, Bánfalva útvonalon tartotta meg. Mint azt e télen megszokhattuk, ismét hóesésben tettük meg a távot. A séta után jól esett egy lángost elfogyasztani, és egy pohár kékfrankossal koccintani.

Képek a sétáról

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör elnökválasztó közgyűlése

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör 2006. február 22.-én 17 órai kezdettel a tagság nagyszámú részvételével megtartotta éves közgyűlését. A 2005 évi beszámolók, és a 2006. évi program ismertetése után a pénzügyi beszámoló hangzott el. Krisch Aladár elnök bejelentette lemondását, melyet a közgyűlés egyhangúlag elfogadott, és megbízta Dr. Turbuly Éva levéltár igazgatót új elnöknek. Dr.Turbuly Éva elfogadta a megbízatást.

A tagság.

Korsch Lászlóné titkár beszámolója.

Krisch Aladár leköszönő elnök.

Dr. Turbuly Éva, az új elnök köszöntése.

2006. február 11. Erdei séta

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör csoportjával sétát tettünk a ma reggelre ismét fehérbe öltözött erdőben. A friss hó alatt alattomosan megbújó jégkéreg nehezítette utunkat. Az időnként szállingózó hóban megcsodáltuk a természet szépségét, élveztük a mozgást, és a jó társaságot. Kellemes délelőttöt töltöttünk el az erdőben.

Képek a sétáról
Csoportunk.
Séta közben
Libasorban.
Ereszkedés le a csúszós lejtőn.
Útakadály.
Tízórai szünet.

2006. január 25. Klubnap Bősze Balázs előadása

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör január 25.-én tartotta klubnapját, melyen Sarkady Sándor főiskolai tanár, költő beszélgetett Bősze Balázs költővel. A beszélgetés témája Bősze Balázs vallásos költészete volt.

A népes hallgatóság megtudta, hogy a költőre nagy hatást gyakorolt. az esztergomi ferences gimnáziumi évei alatt megismert ferences szellemiség, a pax et bonum. 15 éves korában vallotta meg először hitét versében Isten és ember előtt. A beszélgetés alatt elhangzottak versek is, így pl. az Átokmondó ima, mely címében ellentmondást fejez ki. Valójában a gonosz elátkozása a jó érdekében. Vallásos verseiben hazaszeretetét is kifejezi. Így a Kisasszonynapi ének című versében Anna és Mária sorsába belefűzi a nemzetet. "S a mi áldozataink?! Megszületnek? Vagy elpusztul szerelem gyümölcse gyönyörű gyermek - mert minden kisded népének reménysége, csillaga."

Ezután a költő rábapordányi élményeiről beszélt, sok versének ihletője ez a vidék. Prózai alkotásairól és terveiről is szólt, részletet olvasott fel most készülő Füveskönyv című művéből. Részletet hallhattunk A hűség című írásából, mely Márton Áron püspökről szól.

2006. január 21. Erdei séta

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör kis csapata erdei sétát tartott. Úticélunk a Bögre-forrás volt. Gyönyörű, napsütéses időben tettük meg a távot. Megcsodálhattuk a téli, havas erdő szépségét.

Képek a sétáról
Csoportunk
Útközben
Falatozás
Gyönyörködés a tájban

2006. január 1. Újévi túra

Hatodik alkalommal rendezték meg a soproni természetjáró egyesületek közös újévi túrájukat, amelyen ez évben 90 turista vett részt.

A Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör is szép számban képviseltette magát. Gyönyörű szép havas tájon át haladva értünk a Dalos-kőhöz. Itt Molnár Jenőné, a Soproni Vasutas Sportegyesület Természetjáró Szakosztályának szakosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd egy perces néma csenddel a tavalyi évben elhunyt turistatársakra emlékeztünk, valamint gondoltunk a betegekre is, akik most nem tudtak köztünk lenni. Ezután elénekeltük a Himnuszt. Sift Tivadarné híres mondásokat olvasott fel a boldogságról, melyeket újévi útravalóul ajánlott.

A túra következő állomása a Károly-magaslat volt, ahol vidám újévi köszöntőt tartottunk. Előkerültek a hátizsákokból a finom enni- és innivalók, és az asztaloknál baráti társaságok koccintottak, és boldog új évet kívántak egymásnak.

Sajnos az idő elromlott, leszállt a köd, és megeredt az eső, de ez sem rontotta el a hangulatunkat.

Csoportunk a Dalos-kőnél
Hazafelé